Jump to content

Back button focus on X100V, lock only


Cannikin
 Share

Recommended Posts

Just got the X100V and it might affect back-button focus folks.

On the X100F I set the rear command dial to "AF LOCK ONLY" and then pressing it would engage the autofocus and lock it, turning the focus square green. If you pressed it again it would unlock.

On the X100V using this same setting, autofocus isn't engaged, it is ONLY locked. It will not turn the focus square green (you do get the small blue AFL icon on the display). You need to focus with a half-press of the shutter, the press the dial at the same time to lock it. Doing this will now turn the focus square green.

There's a new setting you can assign to a function button called "AF-ON" which DOES engage autofocus, but doesn't lock it.

Maybe there's another setting in the menu somewhere that will let AF LOCK ONLY actually engage the autofocus first, but I haven't found it yet.

Focusing by touching the screen DOES both focus and lock. I want this exact same functionality on my back button!

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, NickC42 said:

Does the back button work to focus the camera when it is in manual focus? That’s how I tend to use the X100F and X100T.

In manual mode it does trigger the autofocus, but it doesn't appear there's any "lock" in manual (focus square doesn't turn green, no blue AFL icon at the lower left). I guess that's the whole point of manual mode. :) But it used to autofocus and lock in S mode.

Edited by Cannikin
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
On 3/5/2020 at 2:57 AM, Cannikin said:

Just got the X100V and it might affect back-button focus folks.

On the X100F I set the rear command dial to "AF LOCK ONLY" and then pressing it would engage the autofocus and lock it, turning the focus square green. If you pressed it again it would unlock.

On the X100V using this same setting, autofocus isn't engaged, it is ONLY locked. It will not turn the focus square green (you do get the small blue AFL icon on the display). You need to focus with a half-press of the shutter, the press the dial at the same time to lock it. Doing this will now turn the focus square green.

There's a new setting you can assign to a function button called "AF-ON" which DOES engage autofocus, but doesn't lock it.

Maybe there's another setting in the menu somewhere that will let AF LOCK ONLY actually engage the autofocus first, but I haven't found it yet.

Focusing by touching the screen DOES both focus and lock. I want this exact same functionality on my back button!

On X100V: Releasing "AF-ON" locks it. Make sure that "Shutter AF" is set to "Off" otherwise it will refocus. I use the AEL/AEF button for "AF-ON" by the way.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Set Up > Button/Dial Setting > Shutter AF > AF-S >Off

Set Up > Function (Fn) Setting > Assign AF-ON to the button of your preference

This will achieve Backbutton Focus in S mode shooting

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...